logo

Eierkoeken

Eierkoeken zijn een geliefd tussendoortje en als je eenmaal weet hoe makkelijk het is om ze zelf te maken, dan wil je nooit meer anders! Versgebakken zijn ze namelijk echt het allerlekkerst! De originele eierkoeken worden gebakken met ammonium als rijsmiddel, maar omdat je daar als thuisbakker lastig aan kunt komen gebruik ik baking soda als rijsmiddel.
Wil je zelf eierkoeken maken, zorg dan dat je de eieren heel goed luchtig klopt. Dat is het geheim voor de lekkerste eierkoeken. Je kunt de koeken zo opeten of serveer ze met yoghurt, slagroom of hangop en vers fruit. Ook kun je ze in stukjes scheuren en gebruiken in bijvoorbeeld een trifle.
Met dit eierkoeken recept kun je 10-14 grote eierkoeken maken.
Ingrediëntenlijst
+ 2 eieren + 100 ml melk
+ 1 eidooier + 250 gram bloem
+ 175 gr witte basterdsuiker + ¼ tl zout
+ rasp van ½ citroen + 1 tl baking soda

Eierkoeken maken
Doe de eieren, eidooier, witte basterdsuiker, citroenrasp en het zout in een kom en klop dit met een (hand)mixer met garde(s) zeer luchtig. Dit duurt zeker 5 minuten. Meng de bloem met de baking soda en zeef dit boven de kom met de luchtige eiermasssa. Spatel de bloem er voorzichtig door. Spatel als laatst de melk door het beslag en laat het 10 minuten rusten in de koelkast.
Eierkoeken bakken
Verwarm de oven voor op 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Vorm met behulp van een grote ijslepel 4 hoopjes beslag per bakplaat. De koeken rijzen nog behoorlijk in de oven, dus houd voldoende tussenruimte. Bak ze in 7-12 minuten lichtbruin en gaar. Laat de eierkoeken afkoelen op het bakpapier en haal ze er daarna voorzichtig af.